08/04/09

Folar - Tradiçon bien dantes






L folar, cumo bolho que lhieba muita chicha, ye un de ls mais caratelísticos de la tierras de Miranda, mas hai que dezir que nun ye assi an to ls lhados. An muitos sítios, folar ye l nome dado a un bolho de massa cun uobos cozidos anriba mui ousado na temporada de la Páscua.
La palabra (termo) folar benirá de l lhatin “florais” ou de l germánico “flado” (bolho de miel) ou de l francés “poularde”. Seia cumo fur, benido dun lhado ou de l outro, cun uobos cozidos ou cun muita bariedade de chicha de cochino, l que s’asparece a ser berdade que ye un bolho de segneficado relegioso, nas tradiçones de fiestas i quemeres de l pobo. Cua fuorte mescla tradecional, assenta l sou poder an questumes de dar i recebir, an harmonie de cumbíbio i lhigaçones nun solo familiares cumo tamien anstitucionales. Aquel que birou padrino de batizo dá l folar al afilhado pula Páscua cumo ls paroquianos al cura.
L folar ye assi l pan rei de la temporada de la Páscoa, lhembrando l pan que Jasus repartiu culs deciplos na redadeira cena que tubo cun eilhes, por outro lhado quando coronado cun uobo, ancarna l símbolo de l renascimiento de Cristo, de la sue Rucerreiçon
Folar salido de farina de trigo, auga, uobos i sal, ten bárias formas, zde l pan doce até l folar gordo de carne de cochino, de pita ou galho, bitela, persunto i salpicon. Ye este folar gordo que melhor conheço, porque siempre l bi fazer, i siempre quemi zde pequerrico.



1 comentário:

Ana disse...

Buonas tardes, Amigo Faustino,

Ua pregunta assi i todo. Adonde ye que biu que la palabra "folar" puode tener cumo ourige la palabra francesa "poularde" que sirbe para designar ua pita ?
Essa ourige eibentual a mi surprende-me assi i todo i nun me cumbence muito, sabe... Pregunto-me se la ourige nun ye mas ye outra.

Felcidades.