ROSQUILHAS: bolhos caractelísticos mirandeses, cul feitiu de argolhas.
L que ye perciso pa las fazer:
- 250 (duzientas i cinquenta) g d’açucre
- 500 (quenhientas) g de farina
- 2,5 (dous i meio) dl d’azeite
- ½ (meia) colher de sopa d’unto.
- ½ (meia) colher de caldo de manteiga
- 4 (quatro) uobos
- ½ (meio) cáleç d’augardiente
- ½ (meia) colher de caldo de bicarbonato
La sue purparaçon:
- Bater ls uobos cul açucre, ajuntando la farina, yá bien penheirada mais l bicarbonato, l’augardiente i ls untos (gorduras).
- Ajuntar todo mui bien.
- Stende-se la massa an rolhos cul tamanho de meio palmo de lhargo, anrolando-los apuis cul feitiu de argolhas.
Pon-se a cozer ne l forno de lheinha, yá caliente.
Boca de l forno
6 comentários:
Cunsante la receita que mos aperpon anton sr Faustino, puoden-se fazer 250 rosquilhas caso todos ls angredientes que andica sírban por eisemplo para fazer rosquilhas de 1kg ou pouco menos cada ua.
Mais objetibidade ne l meio desto todo (de todas estas mistelas…?) nun faç mal nenhun. Até ye neçaira.
Oubrigada
Squeciu-se-me de dezir...
250 rosquilhas cun ls tales 1000 uobos.
Fiz as contas aproximadas, na receita de tiu Faustino temos 1156,5g de ingredientes considerando a densidade das gorduras e dos restantes líquidos igual à da àgua, como qualquer liceal poderá dizer são menores. Considerei meia colher 1ml, e meio calice 5ml, peca por excesso. Para cada ovo considerei 100g de massa, medi a massa de um ovo e era 65g. Considerando a rosquílha de 1kg sugerida pela caríssima ana e utilizando a Lei da Conservação da Massa, os ingredientes de tiu Faustino dariam para 1,2 rosquilhas a não as duzentas e cinquenta indicadas com enorme objectividade.
Parece que se squeciu de ler l miu segundo comentairo. Ye pena.
Si... ye pena...
Cum sou tamien algo "Franciu" cum dizen los Samartineiros, puôdo bos dezir que isso de los roscos tamien se fai ende an França, nal Sul an "provence". Tamien eilhes fazen al bolho rei, cum nos.
Yê qu'eilhi d'antes falaban quaije Purtués... bien éra Occitan. Mas los Mirandéses que bibien eilhi ne los anhos 60-80 si falaban an Mirandés culs biêlhos qu'arrespundien an Occitan.
Los Occitans fueran muito pra Purtual.
Ne la berdade muitos Occitans éran aqueilhes que fazien las trobas i iban a ber al rei de Purtual pal tucar uas musicas, cum se fazie an tod'los reinos naqueilhes tiempos.
Pus fui assi que queio al "lh" i "nh" nal Purtués, i nal que parece tamien sta nal Mirandés... anfin al que querie dezir éra que Purtual tubo bastantes ligaçones cun la Occitania... assi que se passais pu'lhie nun se fican pasmados de tamien ber roscos i bolhos reis :-)
Abraço.
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