22/06/12

TRADIÇONES PORTUENSES Y L S. JOÃO DEL PORTO



Nun querendo ser "Tripeira", pus tengo un ourgulho eimenso an ser trasmontana, mas por ser la cidade que me acuolhiu,  pensei an bos falar dua tradiçon , pouco coincida, i que ye propia de l'eipoca festiba, que se bibe nas cidades de l Porto i Bila Nuoba de Gaia, adonde you habito ai muitos anhos.

Ls quemeres regionales, las tradiçones gatronómicas lhocales afirman ua eidantidade i custituen fatores seneficatibos de las dibersidades culturales que repersentan l patrimonho de l paíç. Nesta perspetiba, las quemidas cíclicas, assumen particular seneficado quanto als usos i questumes de las lhocalidades ó regiones.

Ne ls acuntecimientos qu'antegran las tradiçoes portuenses, ténen special amportança las Fiestas de S. João. Nun sendo padroeiro de la cidade, l Santo Percursor dou ourige al período mais animado i antensamente bibido pula populaçon. I, cumo an todas las épocas speciales, la quemida stá persente, atrabeç de l cordeiro, chibo, ó anho assados cun patatas, na nuite ó ne l'almuorço de 24 de Júnio, ó de l pan caliente cun manteiga i café cun lheite, na madrugada de l mesmo die. Mas, faltaba un doce (cumo nas demales festebidades cíclicas) propio de la quadra.

Tabeç por esso, ls pasteleiros de l burgo ambentórun, al que, se sabe, puls anhos trinta ó quarenta de l seclo xx, ua receita adatada a la época, que zeignórun por "Volho de S. João", an que todo se assemelha al Bolho Rei, inda assi ye menos doce i ten mais fruitos secos, para ser mais apreciado ne l berano.L bolho serie bendido nas percipales pastelaries portuenses al lhongo daquelas décadas cumo ua "specialidade".

Inexplicabelmente, a partir de ls meados de l seclo, aqueilho que parecie ua tradiçon a entranhar-se ne l ciclo de la fiesta, caiu ne l squecimiento i zapareciu de ls hábitos de la cidade.

An 2006, fui recuperada la tradiçon. Ls portuenses cuncientes de l'amportança de la Fiesta Sanjoanina i sues manifestaçones pa la balorizaçon i defesa de l'eidantidade tripeira,cun ua eniciatiba dun grupo de cunfeitaries de l Porto i Vila Nuoba de Gaia, atrabeç dua Associaçon que las repersenta , decidiran promober junto de l publico l relançamiento de l Bolho de S. João, cumo specialidade de la época.

L'oubjetibo desta eniciatiba, para alhá de ls aspetos sociales i culturales, ye ancentibar l progresso de questumes i hábitos, que por bezes se perden al longo de ls tiempos.

De salientar que l S. Joao de l Porto, para alhá de la fiesta nas rues, ye ua nuite de cumbebio de família i de ls amigos. Este bolho fui un reenbentar dua tradiçon perdida i que, agora, ye saboreado juntamente c'un, nun menos delicioso, Bino de l Porto.

Nesta die la cidade beste-se de quelor, cheira la tradiçon i anche-se d'alegrie.
Mas specialmente na nuite de 23 para 24 de júnio, la Nuite de San João, l Porto trasforma-se nun eimenso abraço i acuolhe miles de pessonas nun cumbíbio inigualable i inesquecible que dura até de madrugada.

3 comentários:

Unknown disse...

Ah! Baliente, botares te assi lhougo cun testo destes ye de mulhier mirandesa. San Juan, que ye tamien l santo de las arribas te dê fuorças para cuntinar a screbir mirandés.

ACangueiro disse...

La docerie puode nun me anteressar mas un cachico siempre bai.

L que me gusta mais ye l Porto se trasformar un eimenso abraço. Son ls abraços calientes i buonas para se dar haber se mos achegamos mais um pouquito. Gostei i ende bai un abraço.

antonho

Isilda disse...

Buonos dies amigos Almendra i ACangueiro!

Mui oubrigada pul buosso comentairo,sei que tengo andado un pouco afastada de las noussas, tan queridas, Froles Mirandesas mas la bida nin siempre mos permite fazer l que mais gustamos. Mas mesmo que nun l screba, será siempre la mie lhengua, até morrer.
Amigo Antonho ye berdade que neste die de San Juan, las rues se transformam nun cordon houmano, que simboliza l'abraço, que mui pouco se dá hoije an die.

Deixo-bos tamien, un abraço bien arrochado pals dous e para todos ls que tanto ampenho tenen nas Froles Mirandesas.

Soudades a todos bós!!

Eisilda.