20/12/09

Avatar


Avatar, ye l nome dun filme que acaba de strenar nas salas de cinema. Ye un filme abançado ne ls eifeitos bisuales i ne l cinema até ten que se ber cun uns oclos pa ber a trés dimensones. Nunca ousei tanto tiempo oclos.
L rializador ye James Cameron, que yá rializou filmes que ban zde Sterminador i Titanic, i este ye l filme mais caro de todos ls tiempos. Mas essas nun son las rezones que me bótan a screbir eiqui.
L filme anque haba criticas que fálen mal de l anredo; i you tamien gusto un cachico menos de caramonos i fantoxada, ten ua stória dun pobo quelor azul mei alien mei houmanos, que ye amanaçado. Curjidosamente amanaçado puls houmanos, mas an particular puls Amaricanos, yá que se oube alhá falar de Marines. I bai-se a ber l rializador i l filme ben de las América tamien. Eilhes son ls malos.
Cuntinando. L houmanos ban pa un planeta chamado Pandora, que anque haba alhá uns animales malos la tribo mei houmanóide desse planeta respeita-los, i respeita toda la natureza. Nun ye perciso saber de la Cimeira de Copenhaga pa saber que ls houmanos chegando a Pandora i apuis de ambiar un Avatar a recolher anformaçones çtruien la natureza i la "casa" de la tribo; la "casa" ye ua arble gigante. Ende ben la rejisténcia de la tribo i la luita de ls houmanos pa ls fazer zaparecer. Nun straguei la surpresa pus nun cuntei la stória toda de l filme pul que podeis inda ir al cinema.
Adonde quiero chegar ye que neste filme nuas falas me meti a eimaginar als habitantes de l planeta Pandora a falar mirandés. Eilhes fálan ua léngua própia, ambentada pa l filme. Pensei que pula ambiçon, l zprézio houmano, la falta de bison se çtruien pessonas cume outénticas formiguicas. I l que son las pessonas i l que las defréncia senó la sue cultura i cume tal tamien la sue léngua.

2 comentários:

AF disse...

Si, que son las pessonas i l que las defréncia senó la sue cultura i cume tal tamien la sue léngua?
Bien falado. Gustei.
Un abraço,
Amadeu

Ana disse...

Azul, azul.. cumo l nuosso planeta Tierra !

Assi i todo, deixo a outros l’ouportunidade de ber esse filme : ls mius filhos por eisemplo que nun tardaran a ir a bé-lo i l pai tamien.

Buonas fiestas… cun mais filmes i momentos felizes.

Ana Maria Fernandes