05/12/11

SENDIM

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YÁ HAI TORRADAS
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Fazer l’azeite era un ritual de ls mais amportantes de Tierras de Miranda. Las oulibeiras nun se dában an todo lhado i muita giente nun cuolhie azeite, mas era ua de las cousas por que las pessonas mais lhutában, tener azeite pal anho. Ls sendineses eran de ls que mais suorte teníen, porque las arribas eran un sitio buono para las oulibeiras i cun la çtribuiçon desse termo puls moradores, an 1906, inda ne l tiempo de l rei D. Manel II, todos ls colagos fúrun aporbeitados para poner oulibeiras. La oulibeira era cultura de la region zde l tiempo de ls romanos, mas pouca giente colhie azeite antes dessa çtribuiçon de tierras. Siempre que faç ua cousa dessas, hai porblemas antre las pessonas, porque ls políticos aporbéitan para dar a quien nun ten dreito i tirar als que nun le gústan. Tamien an Sendin houbo porblemas grabes por bariadas rezones, mas ua de las percipales fui haber muita giente que bibie sien se habéren casado pula eigreija. Mas esto son cousas pals antendidos.
L’azeite fui sendo feito ne ls lhagares tradicionales, alguns de l tiempo de ls romanos i de que inda hai restros, mas fui cul aparcimiento de las prensas que las pessonas bírun l sou trabalho ser mais recumpensado i la maiorie passou a colher azeite.
Fazer la torrada ne l die an que se fazie l’azeite era de oubrigaçon i inda hoije se diç quando se faç l’azeite que bai a haber torradas.
L lhagar de la coperatiba yá ampeçou a trabalhar i desso bos damos amboras. Por esso se quereis torradas, ye solo arrumardes-bos alhá.

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