08/09/13

Biba las sardinas !





― Ls donos de ls quemércios, de ls talhos percipalmiente, aqui an Sendin – dixo-me hoije un Sendinés, al telfone – achórun que ls eimigrantes, este anho, bien poucas bezes  mercórun chicha, subretodo chicha de bitela ou de cordeiro. Se nun fússen ls dacá, de Sendin - esses si cuntínan a mercar chicha i até muita chicha -, yá podien ancerrar la puorta... defenetibamiente ! Até hai quien diga que só cómen sardinas ls eimigrantes quando acá bénen! !



― Bamos a ber! respundi-le you. Nun hai que ser assi tan crítico(s)!  Teneis que ber las cousas pul cuntrairo de maneira mais antlegente i posetiba !



I a partir dende inda you me dei al trabalho de dar alguns argumientos. Inda podie haber dado mais a tal punto que se tubisse sido l caso, habiemos quedado l die todo agarrados al telefone! Solo para defender ls mius cumpatriotas, eimigrantes an França ou noutro paíç qualquiera i por esso mundo fuora. Porque ls argumientos, neste caso, nun fáltan i até sóbran; bonda ter un mínimo d’anteligéncia, de bun senso i l sentido subretodo de alguas realidades. A nun ser que a alguns nun le antresse que seiamos agora (até qu’anfin!) capazes de ber las cousas cun mais perspicácia i bun senso. Dixe-le you anton:   



Se ls eimigrantes gústan assi tanto de quemer sardinas cumo bós dezis, ténen eilhes mas ye rezon i nun ye solo por rezones eiquenómicas yá que las sardinas son giralmente mais baratas que la chicha! Anton nun sabeis que faç bien a la salude comer mais peixe que carne? Se nun l sabeis, falai cun quien sabe tamien: cun médicos, doutores, dietetecistas i outros specialistas. I depuis nun bos admireis tamien se hoije an die yá muita giente, até ne l strangeiro, sabe que l peixe an Pertual ye un alimiento antre ls melhores que hai ne l mundo. Queixar-se anton que an Pertual las sardinas son buonas ou melhores i sáben mil bezes mais que an França por eisemplo? Só faltaba essa! I que culpa you tengo ou nós tenemos, nós ls eimigrantes, se até an Sendin tamien s’ancóntran hoije an die buonas sardinas, fresquitas i saborosas cumo a salir de l mar quaije graças als modos modernos de cunserbaçon que hai hoije ? Buona chicha, esso tamien nós tenemos an França que ye un paíç adonde nun fáltan tamien muitas raças bobinas que dan buona chicha i giente que faç todo muitas bezes para cunseguir chicha saborosa i de culidade, giente cun quien por bezes até tenemos cuntatos i podemos cumbersar para saber l que un acaba por poner ne l prato. I falando an culidade, seia adonde fur adonde  cumpramos la chicha, an Pertual ou noutro sítio qualquiera, bien gostamos tamien de tener la certeza que l que bamos a quemer ye carne buona i de culidade i que naide mos está a anganhar. Ye que se oube tanta cousa, hoije an die! Alimentaçon a base de soja ou de milho geneticamente modificados, uso de pesticidas i yierbicidas, un a pensar que stá a quemer bitela ou baca quando afinal ye cabalho. Tamien esses scándalos se dan an Pertual ou pensais que nun sabemos ? Yá esso nun acuntece culas sardinas ou de la mesma forma; até un ciego se puode dar de cunta de la defrença que hai antre ua sardina... i un peixe-gato por eisemplo... i  nunca fui preciso até agora andar a criar sardinas cun ou sien soja i outras farinas, para las bender depuis cumo yá acuntece quaije siempre agora cumo tal cul salmon, las douradas ou até l camaron, peixes i outros crustáceos criados i angordados Dius sabe cun quei i an que cundiçones! Cumo bedes, nun fáltan argumientos a fabor de las sardinas i todo l peixe que ls homes ampeçórun a quemer cumo forma de alimento sano i abundante, pula cierta bien antes até que la chicha de ls animales que ye preciso nun solo caçar i matar cumo tamien criar!



I por aqui me quedei porque la bida nun ye só esto. Mas ua cousa ye cierta:



Biba las sardinas !


4 comentários:

Adelaide Monteiro disse...

Biba las sardinhas, tamien you digo!
Mas you eiqui si nun le perdono a un guisadico de cordeiro ou uas costelhicas assadas ne l lhume.
Biba tamien l cordeiro mirandês, anton!!!!

Que mos faga buon porbeito!

Un beisico, Ana

Ana disse...

Tamien you gusto dun guisadico, de cordeiro, bitela, frango...

i dua buona caldeirada cumo la que comi este anho na Nazaré...

De quemer i chorar por mais!

Mas ye cumo todo: cun moderaçon!

Beisicos tamien, Delaide.

Ana disse...
Este comentário foi removido pelo autor.
ACangueiro disse...

puis claro, i que bíban las sardinas!

A mi tamien me gusta mais ua sardina que un cacho de chicha!