06/04/09

L Folar



L folar ye feito de maneiras çfrentes i ye ua tradiçon de la Páscoa bien anraizada ne l nuosso Paíç. L más bulgar ye feito cun farina de trigo, uobos, lheite, azeite, açucre i furmiento. Apuis lhieba un cachico de canielha i yerba-doce, que le chamamos finolho, i ua crona cun uobos anteiros cozidos cun casca.

AnTrás ls Montes l folar ye çfrente i ye feito cun farina de trigo, uobos, lheite, azeite, furmiento i chicha. Esta chicha ye quaijeque siempre de chouriça, chouriço, spalda i a las bezes inda lhieba uns cahicos de toucino, de l delgadico, para que quede mas ountadico. Datrás ne l mais de las casas an Zenízio i cuido que nas outras aldés nun serie çfrente, nun se fazie l folar, mas las mais amassában ua fornada antes de la Páscoa i fazien ua ou dues fogaças cun chicha i a las bezes tamien fazien roscos. La chicha que se metie nas fogaças era quaijeque siempre de toucino de l delgadico i de la spalda.
Que bien que sabien aqueilhes cachicos de pan ountadicos ,que quedában a la buolta de la chicha. Ne ls die d’hoije l folar lhieba solo chicha de la buona, mas la buntade de l quemer i la fame yá nun son cumo naqueilhes tiempos i por isso nun mos sabe cumo dantes. A mi l que me sabe melhor cuntina a ser l pan que queda ountado a la buolta de la chicha.
L folar era dado puls padrinos als afelhados ne l die de Páscoa, mas para que estes tubíssen dreito a el, tenien que ne l Deimingo de Ramos oufrecer un ramo als padrinos. Esse ramo podie ser de oulibeira, de resmanino de alecrim ou de buxo i tenie que ser benezido pul padre na missa. Apuis de missa íban a casa de ls padrinos a oufrecer esse ramo i ls padrinos cumbidában-los a ir a casa ne l die de Páscoa.
Chegado esse die, ls afilhados íban a casa de ls padrinos i nas casas adonde se tenie feito l folar habie ua mesa purparada cun folar, roscos, cabacas, sodos i a las bezes alguas maçanas. Adonde nun se tenie feito l folar siempre habie ua chouriça cozida ou un chouriço i a las bezes uns roscos i uns sodos. Apuis de quemer cumbersaba-se un pouco i ls afilhados scapában a percura de jolda pa la brincadeira ou anton íban atrás de las bacas pa l cerrado.
Hoije an die yá todo ye doutro modo. Ls afelhados yá nun dan l ramo als padrinos i l folar que ls padrinos dan, tamien ye çfrente. Ls que inda ban a casa de ls padrinos ne l die de Páscoa ye questume ancuntrar ua mesa bien purparada cun folar, almendras, uobos de chocolate, cabacas, roscos i sodos. Ls padrinos cuntínan a dar prendas als afelhados nesse die i cunsante l’eidade deilhes las prendas puoden ser brinquedos, lhibros, roupa i a las bezes alguns ouros.

Francisco Domingues



3 comentários:

Tiégui disse...

Buones dies !
You gusto dal fular ! I muito !

Mas esse pan lhiêba tod'ua simbolica religioza :

-la chicha ye'l cuorpo de Cristo.

-Los uobos repersentan la reisureison dal Cristo.

-Al sentido mesmo de lo quemer antre amigos i familiares repersenta la ultima cena dal Cristo.

Trasdonte cumprei la metade d'un eiqui an Paris. "Foi feito a moda de Val Paço" que me dezieren... Bon, pus ten sal de mas, i sabe a furmiento... i custou-me quaisque 10 ouros !

No mas pal fin de sumana ya marcho pra Burdeus, ende aspera-m'un... un de los berdadeiros !

Tiégui disse...

Hmmm anganhei-me ye Valpaços... ya pudeis ber cum de bien coineço a Purtual !

S'ides pula feira de la Lhuç tenereis l'oucasion de purbar al fular Alistano que ye feito ou cun chouriça... ou cun atun ! Issu acho you sendo un ambentou destes ultimos anhos héhé ! Mas ya nun me lembra cum ye que'l chaman.

Outra cousa, yê qu'inda nun antendie purquei screbies "folar". Nos, pa la raia deziemos "fular", assi'l scribo.

Abraços

Tiégui disse...

Hui ! Chego agorica de la jeira i nun tengu nada a quemer sien ser esse cantabouço de fular... puode star salgado qu'hoije nun fago al fidalgo. Bien que me sabe hahaha !

Al que mi mai fai tamiên alguas bezes sien ser la Pascua, ye bolha cun chicha purqu'a miu pai nunca'l gustou muito isso de los uobos. Diç que da ganas de buer. Bah you tengo m'eiqui un rozé dal Loire-et-Cher este ya hoije l'abru que ya medrou muito na dega !