27/06/13

Almuorço de ancerramiento de la classe de mirandés an Lisboua


Sinte-se l aire que assopra ancanhado pula sierra i la maresie que se mos achega a las narizes. Amostra-se l mar a zlhado de l’ Eiriceira, chama-se la tierra, Soeira, un pouquito antes de chegar a la praia de S.Julian.  «Bien benidos a nuosso houmilde, Terreno», diç  Harminio, aluno de la classe de mirandés i que foi l anfatrion de l’almuorço de ancerramiento de la classe de mirandés an Lisboua.  Apersenta mos sue familha: Olimpia, la mie tie, ls mius filhos, Pedro, Juan i Tiago. Todos eilhes mui amables,  un bien haia a todos i agradecimiento special a l assador de las sardinas, Juan i claro a sue tie, Olimpia. Puode-se dezir de la classe de mirandés que ye ua familha alhargada que, al lhargo l anho, se ancuontrou a las quartas a la nuite na Casa de Trás ls Montes adonde se fala i se daprende un cachico mais de la nuossa cultura i nuossa lhéngua.
De ls alunos anscritos ne l curso nien todos podíran star persentes, nomeio ls que stubíran: Eirene, Antonieta, Harmínio, Lidia, Nuno, Patricia i Fernanda. Mariana, filha de Nuno i de Patricia, que ampeçou a daprender mirandés na barriga de sue mai i agora cun dous anhos stubo persente, sabe dezir algua cousica an mirandés, mesmo que nun saba, scuitou i esso tamien ye amportante. Andou Nuno i la sue tie, Patricia cula sue nina, quaijeque ciento i cienquenta kilometros para star persente, amostra-se assi la familha que somos.
Ancerrou-se l anho scolar cun lhaços d’ amisade neste eicelente almuorço que se aporbeitou para tener la derradeira classe de l anho. Apuis de ls porsores Franciso Domingues i António Cangueiro antregáren ls ditados a la classe i todos eilhes quaijeque sien erros, l que amostra l antresse i ampenho cun que daprendírun la scrita de la lhéngura mirandesa. Foi la beç de l porsor Amadeu Ferreira dar cuntinidade a las sues palhestres mensales i falar de cultura miradesa. Nas sues  redadeiras palhestras ten falado de dançadores/pauliteiros, lhaços i ansaiadores i la grande amportança de las funçones de la dança tubírun i ténen na cultura de las nuossas gentes i cumo será amportante que las tradiçones se adápten a la bida de hoije para que nun se muorran. Cuntou mos resumidamiente la stória de ls dançadores çque hai registros i que nien solo an tierras de Miranda hai pauliteiros. Ua de las danças que mais tratou fui la bicha, que abre i cerra todos ls lhaços.
Findou-se assi mais un anho de la classe de lhéngua i cultura mirandesa a mirar l mar de l’ Eiricera i eiqui queda tamien l nuosso bien haia a la Casa de Trás ls Montes.
António Cangueiro  
(posor de mirandés na classe de astanho)

Sem comentários: