28/06/16

Polbeira, cuntrabando d’Alcanhiças





Para quei percurar ancuntrar culpas, adonde nun las hai.

El até era feliç, porque tenie todo, era dua família probe, mas farta, acumparando cun muitas  de l sou tiempo, a alguns cumpanheiros de scuola, alguns de l mesmo anho, alguns que morában na mesma rua.

 Nun le faltaba nadica que fusse, na mesa i ne l caixon staba siempre la fogaça i un prato cun chica. Fogaça feita por sue mai ne l forno,  puis por bias de l muito consumo de l pastor i l buieiro, sue mais cozie ua fornada por semana. L prato cula chicha gorda que habie sido tempero na cozedura de l caldo, nien siempre l persento, l salpicon éran persença, até nien nas casas ricas,  porque esses manjares solo marcában persença na mesa an dies de fiesta ou nomeada, assi cumo ls gisados de bacalhau que el i sous armanos torciemos l nariç, dando buoltas i mais buolta anté que sou pai disse por eilha. 
 Chamában-lo biqueiro, mas para nun l ber lhebantar de la mesa cun fame, le dezien para s’agarrar a la cicha. Porque chica cun pan, a esso nunca le fizo fastiu, era quanta benisse.

I desses guisados de bacalhau que de garoto torcie l nariç, mais tarde, na bida de melitar se lhembrou muito, quando ne l rancho de l quartel era arroç cun frajones i frajones cun arroç, que saludades de ls guisados que nun gustaba feitos por sue mai, mas yá era tarde.

Las polbeiras secas mercadas an Alcanhiças, quando tiradas de l pote fomegando cumo fumegában ls çufinos de la bacas an dies de friu, cozidas cun patatas chegában a la mesa era un de ls maiores cunsuolos que tenie, gustaba-le quemer polbo.

An garoto siempre gustei de quemer, mas tamien qual ye l garoto que nun gusta?

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