S’hai cousas que ténen todas las cundiçones
para se morrir, ne l que toca a tradiçones, saberes i fazeres d’antigamente ua
deilhas ye conhecer i saber subre ls carniçuolos.
Todo esto ten a ber – me lhembrei - çpuis
de dar ua spreitadela a ua crónica screbida ne l jornal subre ls carniçuolos (Cravagem do centeio: tal i qual cumo l grano, tamien salie de l
baso de l centeno. Bot. claviceps purpúrea).
Que mesmo stando fuora de temporada,
puis todo esto staba lhigado a la segada i a las spigas de centeno.
Puis bien, todo stá inda bien bibo na
mie mimória de quando me criei – anhos cinquenta, sessenta de l seclo datrás –
anque ne l praino mirandés las sementeiras de centeno lhebában delantreira
subre las outras, trigo i cebada.
Era l mais fabricado.
Sendo l carniçuolo un fungo que se
cria nas spigas de l centeno, lhougo habie muitos carniçuolos. Era mui
percurado puls carniçoleiros i bien pago – bisto als uolhos desse tiempo – anque
las pessonas nun traien denheiro ne ls bolsos. Qualquier croua era bien benida
- Nun habie mulhier nanhua na segada que nun traísse un
lhenço para ls guardar ne l bolso, porque era prático.
Bien mais tarde bin a saber que era
pa la andústria de ls remédios, you cuidaba que era pa la andústria de la
guerra.
Mas dezie you ne l ampeço que esse conhecimento
stá an bias de se muorrir i se nun fur amentado cumo se fizo na crónica, nun
lhebará muito tiempo.
Porque centeno yá nun se fai por el,
nun se fabrica, i las andústrias a outras cousas se ban a gobernar.
Ye l
préçio a pagar pula mecha de l tiempo.
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